Фирма иска да “внесе” китайци да отглеждат азиатски билки край Балчик

Работодател от балчишкото село Царичино търси чрез Бюрото по труда селскостопански работници с основно образование, да владеят китайски и английски език и да притежават документ за правоспособност на колесен трактор. Минималната брутна заплата, която се предлага, е 700 лева. Те ще отглеждат култивирани билки, съобщи Радио Варна.

Инвеститорът е едноличен търговец, който се занимава със земеделие. Той търси работници, които да отглеждат азиатски билки. Намерението му е да внася семена от Азия, като се използва тамошна технология.

Българското законодателство изисква работните места да се обявят първо на нашия пазар, защото е възможно да се появят отговарящи на изискванията лица.

Работодателят очаква да „внесе“ на първо време трима работници от Китай, ако Агенцията по заетостта разреши.

Работата ще бъде целогодишна. Освен с бране на билките, работниците ще бъдат ангажирани с оранжерийни дейности – подготвяне на разсад, пикиране и др.

Очаква се през март да има яснота дали ще бъде разрешено наемането на работници от Китай.

Това е само намерение и ако не се осигурят работници, инвестицията може да не се осъществи, обяснява предприемачът. При положителна развръзка, билките ще се изкупуват по предварително сключени договори с фармацевтични компании и ще се използват за медицински цели.

Свързани статии