Начало Политики и финансиране Завършва самолетното заснемане за нова цифрова ортофотокарта в област Добрич

Завършва самолетното заснемане за нова цифрова ортофотокарта в област Добрич

Днес започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна. При благоприятни климатични условия, заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на месец юли. To ще обхване изцяло или частично 14 области, сред които и Добрич, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.
Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената карта.
Обновяването на ЦОФК започна през 2016 г. и се осъществява в рамките на период от четири години, като ежегодно се заснема по около една четвърт от територията. До момента самолетно заснемане е извършено над 16 области от страната.
Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели (СЕЗП), която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Именно поради тази причина, те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се използват при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани.