Начало Агроновини Земеделие Производителите на плодове и зеленчуци ще получат по-рано парите си

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат по-рано парите си

Земеделските производители, кандидатствали за Кампания 2019 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, ще получат финансовата си подкрепа с половин месец по-рано, в сравнение с миналата година. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев по време на среща с представители на асоциациите на овощарите в България. Той уточни, че средствата ще бъдат преведени по сметките им поетапно от 13 до 18 март тази година.

Грудев припомни, че до 31 януари стопаните доказват произведената и реализирана продукция пред фонда. Той призова бенефициентите да бъдат коректни и по-експедитивни при отчитането на документите. Колкото по-бързо представят изискваните документи, толкова по-скоро те ще бъдат обработени и определени ставките по схемите, подчерта изпълнителният директор на фонда. 

Васил Грудев заяви още, че проверките на място остават интензивни. По думите му най-голям процент некоректно заявени за подпомагане площи са открити при производството на полски култури.

По време на срещата бе обсъден и предстоящия прием по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. По схемата тази година ще бъде разпределен над 4 пъти по-голям ресурс в сравнение с 2019 г. Бюджетът е увеличен от 3,6 млн. лв. на 18,6 млн. лв. Заявления ще се подават от 3 до 28 февруари 2020 г. Изпълнителния директор на ДФЗ почерта, че приоритет при приема ще бъдат проектите на чувствителните сектори, каквито са тези на плодоветe и зеленчуците.

Грудев обясни, че финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини за пакетиране, линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Обхватът на схемата е разширен, като се включват и машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки.

Овощарите изразиха удовлетвореност от създадената от ръководството на ДФЗ – РА организация, която позволява плащанията на субсидиите да изпреварват сроковете, заложени в индикативния график. Това дава възможност агробизнесът да планира по-ефективно своята дейност. си, бяха единодушни земеделските стопани в края на срещата.