Начало Агроновини Земеделие Тестват мониторинговата система за сателитно наблюдение на площите

Тестват мониторинговата система за сателитно наблюдение на площите

ДФ „Земеделие“ усилено работи по въвеждане на новата Система за наблюдение и контрол, която ще замени досегашния модел за контрол на площите по директните плащания, основан на принципа на проверки на място. Новата мониторингова система ще бъде тествана през тазгодишната кампания. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ-РА Васил Грудев по време на Осмата Национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци. Той поясни, че България е една от 6-те страни в ЕС, които пилотно се присъединяват към системата Коперник още тази година. Между 5-10 % от заявените площи през тази кампания ще попаднат в тестовата извадка за мониторинг. „Това означава, че ще приложим проверки на място чрез дистанционен  контрол на база хиперспектърните изображения, които правят между 10 и 15 снимки, включително и в термичния спектър на обработваемите площи.”, заяви Грудев. Той обясни, че наблюдението на площите ще започне от март и ще продължи до края на септември.            Системата за наблюдение ще използва заснемания на площите от сателитната система на ЕК – Коперник, които държавите членки ще ползват безвъзмездно. „Надявам се от следващата година да обхванем всички площи”, каза още Грудев. Според него това безусловно ще даде верен поглед върху използването на площите и развитието  на културите, както и ще даде възможност за завишаване на контрола на разходване на средствата от ЕС и от националния бюджет.

Внедряването на новата система ще позволи да бъдат елиминирани разликите между допустимите и декларираните площи, дължащи се на разлики в измерванията, разясни Грудев.

Чрез новата система за мониторинг ще бъдат хванати всички некоректни земеделски стопани, които заявяват площи за подпомагане без да ги работят, подчерта Грудев. Той припомни, че миналата година ДФ „Земеделие“ увеличи проверките на място по площните схеми на директните плащания от 5 % на 50 %. От общо проверените по обвързана подкрепа 220 070 дка, нарушения са установени при 20 102 дка, което е наддеклариране в размер на близо 10%.

Най-големите разминавания бяха констатирани в сектор ”плодове и зеленчуци”. Най-много нарушения бяха констатирани в област Пловдив, където некоректно бяха заявени 5 390 дка. На второ място в негативната класация се нареди област Хасковско, където са установени 5 236 дка с несъществуващи плодове и зеленчуци. В Плевенско най-много фалшиви насаждения имаше при доматите – 2 187,4 дка.