Начало Агроновини Земеделие Пшеницата край морето в област Добрич се развива по-добре от миналата зима

Пшеницата край морето в област Добрич се развива по-добре от миналата зима

Макар да има остър дефицит на влага пшеничените посеви се развиват по-добре от миналата стопанска година, коментира за БТА Младен Мартинов – председател на една от най-големите земеделски кооперации в Добричкия регион, която членува в Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му в стопанството няма да се стигне до разораване на масиви заради пропаднали посеви.
Есенно-зимните запаси на влага в землището на община Балчик, където кооперацията отглежда над 18 000 декара с пшеница, достигат 115 литра към средата на февруари при 170 литра на квадратен метър за същия период на миналата година, каза Мартинов. Браншовикът допълни, че посевите сега не са в активна вегитация, но след седмица-две ще имат нужда от влага и стопаните се надяват да завали. Председателят на кооперацията поясни, че в новата стопанска година пшеничените полета в региона са поникнали навреме и равномерно след есенните дъждове за разлика от предходната година, когато масивите са се раззеленили чак през ноември-декември. Според Мартинов динамиката в зимните температури не създава риск за пшеницата, която е калена и може да издържи по 15 градуса под нулата.
В Добричка област през тази стопанска година се очаква зърнена реколта от над 1 245 000 декара. Обичайно областната дирекция „Земеделие“ започва първите обследвания на масивите с пшеница през март.

Източник: БТА