Изграждат нова дестилерия за етерични масла край Балчик

Нова дестилерия за производство на етерични масла ще бъде изградена край село Преспа. Това става ясно от инвестиционно предложение, публикувано в сайта на Община Балчик.
Дестилационната инсталация ще бъде монтирана в съществуващо хале на стопански двор в селото. Тя ще разполага с 15 дестилационни апарата. В нея ще се изличат масла от собствена и закупена от други производители суровина.
Основният предмет на дейност на съоръжението е добив на етерични масла чрез парна дестилация за зелена тревна маса. Ще бъдат преработвани основно лавандула, маточина, римска лайка, безсмъртниче и риган.
Произведените етерични масла ще бъдат реализирани с директна продажба към външни юридически лица, специализирани в производството на козметика. Предназначението на произведените масла е за парфюмерийно-козметичната и хранителна промишленост.
В инвестиционното предложение се посочва, че необходимостта от изграждането на дестилерията се налага поради нарастващото производство на етерично-маслени култури и последващото третиране на произведените масла.

Свързани статии