Начало Политики и финансиране ДФЗ завишава проверките на терен за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

ДФЗ завишава проверките на терен за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

„През тази година стартирахме по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е реално и на терен“ – това заяви зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов по време на проверка на място на зеленчукопроизводител в землището на село Братаница, област Пазарджик.

„Искаме тези които работят да получат адекватна подкрепа, а тези които се опитват да използват вратички за измама с цел взимане само на субсидии,  да не получат никаква финансова помощ. Политиката на ръководството на ДФ „Земеделие” е да има адекватен и силен контрол с цел дисциплиниране на нашите земеделци и изпълнение на всички изисквания, заложени в схемите за подпомагане”, уточни Иван  Капитанов. Той допълни, че контролът по обвързаната подкрепа тази година ще е засилен, а интензитетът на проверките на място за Кампания 2020 ще е максимално завишен. „До момента са направени над 1000 проверки на произволно избрани бенефициенти. При някои има разминавания по отношение на площите и установената култура. Тези кандидати ще бъдат санкционирани и няма да получат подкрепа”, каза още Капитанов.

Зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов и експерти от „Технически инспекторат” на фонда извършиха проверка на терен на бенефициент в село Братаница, декларирал оранжерийно и полско производство на картофи за подпомагане за Кампания 2020. При проверката не са установени нарушения и картофите са във фаза на растеж.