Със 17 милиона лева подкрепят рибарския сектор заради пандемията

Отворен бе прием по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство

Заради пандемията COVID-19 рибарският сектор е подкрепен с над 17 млн. лв., съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, която днес бе на посещение в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас.

Отворени бяха три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г., като приемът на проектни предложения по тях приключи в петък, 3 юли.

По мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност” има 100 % усвояемост. Подадени са 77 проекта на стойност малко над 2 млн. лв.

По другите две мерки за подкрепа на производителите на риба и за преработвателните предприятия, приемите са удължени с един месец до 4 август 2020 г. 

По мярка 2.6 „Подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” са подадени 51 проекта на стойност 2,3 млн. лв.

По мярка 5.4 „Подкрепа за преработвателни предприятия на продукти от риболов и аквакултури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” има подадени 24 проектни предложения за близо 2 млн. лв.

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата, като от тях близо 7 млн. лв. са за 12 проекта по ПМДР за инвестиции в аквакултурите, лодкостоянки, както и за преработка на продукти от риболов и аквакултури.

Свързани статии