Начало Пчела и кошер Само за три дни ДФЗ обработи и изплати над 4, 132 млн....

Само за три дни ДФЗ обработи и изплати над 4, 132 млн. лв. на пчеларите по de minimis

Само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, отпусната в подкрепа на пчеларите, ДФ „Земеделие“ преведе 4 132 191 лева  на 4 667 стопани с 590 313 пчелни семейства. Периодът, в който пчеларите можеха да кандидатстват по схемата продължи от 11 до 24 август. Ръководството на фонда организира обработката на документите да се случи в максимално спешен порядък. Допустими за подпомагане са 4 920 кандидата с общо 624 000 пчелни семейства. Останалите 253 стопани ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки.

В началото на този месец УС на ДФЗ утвърди бюджет по схемата в размер на 5  млн. лв. Ставката за подпомагане на едно пчелно семейство е 7 лв. Помощта има за цел да компенсира пчеларите във връзка с лошите метеорологични условия, извънредното положение и противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавирус (COVID-19) в страната, както и заради проблеми с отравяния на пчели при провеждане на растителнозащитни мероприятия, които водят до унищожаване на пчелни семейства. Подпомагането ще покрие част от разходите на стопаните при отглеждане на пчелните семейства, както и за възстановяване на загубите им от ниските добиви.

Превеждането на субсидиите по de minimis продължава.

Общият размер на помощите по схемата de minimis, която един земеделски стопанин или предприятие може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години.