Начало Политики и финансиране ДФ „Земеделие“ извърши 7 500 теренни проверки на стопанства

ДФ „Земеделие“ извърши 7 500 теренни проверки на стопанства

Само за два месеца и половина служителите от „Технически инспекторат“ в ДФ „Земеделие“ са извършили близо 7 500 теренни проверки на бенефициенти, заявили участие в схемите, мерките и програмите, които институцията администрира.

До момента са направени над 6 000 проверки на място по подадените заявления по схемите и мерките на директни плащания за Кампания 2020. От тях близо 1500, обхващащи 32 29,66 ха, са извършените посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане. При тях на място се измерва размера на парцелите и се констатира наличието на заявените за подпомогне култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.

След анализ на резултатите от извършените проверки през 2019 г. и спрямо подадените заявления за Кампания 2020, за първите посещения на място са избрани заявления със следните култури: домати – оранжерийно производство, пипер – оранжерийно производство, краставици – оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи.

Увеличеният контрол доведе до недопускане на плащания към производители, които не отговарят на условията за подпомагане. В резултат на тези проверки добросъвестните земеделски производители получиха по–високи ставки на подпомагане на ха, тъй като съгласно правилата за прилагане на обвързаната подкрепа, общият наличен бюджет по отделните направления се разпределя на окончателно допустимите за подпомагане хектари или животни.  

От ДФ „Земеделие“ припомнят, че в момента е активният период за извършване на теренните проверки по схемите и мерките, които ДФЗ – РА администрира. След тяхното приключване и след като данните от тях бъдат обобщени и анализирани, те ще бъдат оповестени по сектори и направления.