Начало Агроновини Земеделие Земеделци от Североизточна България отчаяни от добивите, искат мерки от държавата

Земеделци от Североизточна България отчаяни от добивите, искат мерки от държавата

Земеделски производители от районите на Добрич, Силистра, Варна и Шумен настояват да бъдат изслушани от Постоянната комисия по земеделие и храни в Народното събрание. Искането си те са отправили към председателя на Постоянната комисия и към министъра на земеделието Десислава Танева.

В писмото се говори за тежката ситуация в бранша в Североизточна България, породена от лошите метеорологични условия и сушата тази година.

„Исторически погледнато, в тези райони такива добиви от традиционно отглежданите земеделски култури няма дори и в статистиката. Положението с реколтираните площи е отчайващо. Ние като земеделски производители сме шокирани от това, което сме получили. Пшеница от 50 до 250 кг. В най-добрите случаи, слънчоглед от 80 до 160 кг., царевица от 0 до 300 кг. Разходите по всички тези основни култури бяха извършени изцяло. Брутният приход, средно аритметично, като сбор от всички култури няма да надхвърли 120-130 лв./дка…Общо за четирите области се отчитат добиви 3 до 5 пъти по-ниски от нормалните такива“, се казва в искането.

В него се казва още, че много от стопанските единици са пред фалит, а много няма да могат да проведат есенната кампания. Производителите подчертават, че не могат да се възползват от мерките 60/40, не могат да се възползват и от кредитите до 300 000 лв. заради високите лихви на търговските банки.

Земеделците имат 5 искания. Първото е кредитите за есенната кампания, които отпуска ДФ „Земеделие“, да бъдат трансформирани в безвъзмездна финансова помощ в рамките до 100 000 лева на стопанство, и то само за тези, в които добивите от пшеница и ечемик са под 200 кг. Второто искане е за намаляване с 50% на дължимите вноски по арендни наемни договори, сключени с държавата.

На трето място се иска целевата линия за кредитиране от ДФЗ да признава и произведените собствени семена, които са минали окачествяване.

Четвъртото искане е да се намери трайно решение на проблема с високите ренти в Добруджа, които пречат за развитието и стабилизирането на бранша като цяло. На пето място производителите искат включване в мерките 60 на 40 за земеделски работници и служители през есенно-зимния период.

Заседанието на Постоянната комисия на НС е утре.