Начало Агроновини От Балчик започна кампанията на БАБХ за ваксинация на лисиците срещу бяс

От Балчик започна кампанията на БАБХ за ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Това е втората ваксинационна кампания за 2020 година, посочват от Агенцията. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс. ЕК има стратегическа цел до 2020 година бесът в Европа да бъде изкоренен.

Ваксинацията се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. Обхваща 23 области на страната.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 милион примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Кампанията стартира от летищата Балчик, област Добрич и Приморско, област Бургас и ще продължи до края на месец септември, в зависимост от атмосферните условия.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Около София и около АЕЦ Козлодуй примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

От Агенцията напомнят, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.