Начало Агроновини Животновъдство Приключват приемите по de minimis за реализация на говеждо месо и помощ...

Приключват приемите по de minimis за реализация на говеждо месо и помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност

На 25 ноември 2020 г. приключва приемът на заявления по de minimis за реализация на българско говеждо месо, както и по схемата за държавна помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, съобщават от ДФ „Земеделие“.

От Фонда припомнят, че бюджетът на помощ de minimis за животновъди за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“  е 1,5 млн. лева. Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях животни.

Говедата, предназначени за клане следва да са отглеждани поне 6 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или в собствения кланичен пункт на земеделския стопанин. Необходимо е продадените и заклани животни да бъдат на възраст от 12 месеца включително до навършване на 24 месеца. Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 август – 18 ноември 2020 г. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на заклано говедо. Средствата ще бъдат изплатени на стопаните до 13 декември.

Държавната помощ „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ е с бюджет от 56,58 млн. лв. Тя е насочена към земеделски производители – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.