Начало Агроновини Земеделие Разработват механизми за компенсиране на загуби на земеделските стопани при щети под...

Разработват механизми за компенсиране на загуби на земеделските стопани при щети под 100%

Нова мярка ще насърчава земеделските стопани да застраховат продукцията си срещу ефектите от неблагоприятни климатични събития и болести по животните в Общата селскостопанска политика  за периода 2023 – 2027 г., съобщават от МЗХГ.  Целта на мярката „Застраховане на селскостопанска продукция“ е решаването на проблемите с управлението на риска чрез съфинансиране с безвъзмездни средства на част от застрахователните премии.

До момента в страната се прилага само схема за обезщетение на земеделските стопани при 100% загуба на продукция или на селскостопански животни при природни бедствия. Това налага разработване на механизми за компенсиране на загуби при щети под 100 %, при разпределяне на риска между земеделския стопанин и държавата. По този начин ще се отчитат не само количествени, но и качествени щети, които водят до намалена реализация или реализация на продукцията под нейната себестойност.

Мярката ще спомогне за поддържане на жизнеспособността и конкурентоспособността на фермите в дългосрочен план. Чрез прилагането й фермерите ще могат да възстановят своя доход в случай на неблагоприятни климатични събития, засягащи култури, посеви или огнища на болести по животните.

Подкрепата ще се предоставя под формата на безвъзмездна помощ за допустими разходи, които представляват разходите за валидна застрахователна премия. Ще се покриват загуби, които надвишават 20% от средногодишната произведена продукция на земеделския стопанин.

Допустими за подпомагане са земеделски стопани и групи и организации на производители, като максималният интензитет на помощта  е 70% от допустимите разходи, които представляват разходите за валидна застрахователна премия.

Представени бяха проектите на плащания за площи с въведени задължителни изисквания в зони от Натура 2000. Новост е финансирането за горски територии в тези зони. Подпомагането  ще се предоставя под формата на годишни плащания на хектар горска територия за компенсиране на наложени режими и ограничения за горскостопански дейности включени в заповедта за обявяване на съответна зона от Натура 2000. Дейностите, състоящи се от едно или повече поети задължения, за опазване на околната среда ще са за срок от 5 години.