Начало Агроновини Изплатиха 6,7 милиона лева по подмярка COVID 3

Изплатиха 6,7 милиона лева по подмярка COVID 3

ДФ „Земеделие“ изплати 6,7 млн. лева по подмярка 21.3 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия (МСП) и признати групи и организации на производители COVID 3“ по ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от Фонда. Финансова подкрепа получиха 164 микро, малки и средни предприятия, преработващи селскостопански продукти и признати групи и организации на производители.

Периодът, в който кандидатите можеха да подадат заявление по подмярката, бе от 26 октомври до 13 ноември 2020 г. От общо подадените в края на миналата година 211 заявления, одобрени за подпомагане са 194.

Припомняме, че в средата на януари ДФ „Земеделие” увеличи с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3 от 7 321 096 лв. на 8 220 896 лв. С отпускането на допълнителните средства ще бъдат подпомогнати всички допустими кандидати. Предстои плащане и по останалите одобрени 30 заявления след приключване на процеса на обработка.

Извършеното подпомагане е по двете направления на подмярката за компенсиране на спад в приходите от продажби на преработени селскостопански продукти и за подпомагане на брой заето лице, свързано с дейностите по преработка на селскостопански продукти.

Таванът на финансова помощ за предприятията по подмярка COVID 3 е до 50 хил. евро.

С направените плащанията се цели гарантиране конкурентоспособността на селското стопанство и жизнеспособността на земеделските стопанства, осигуряване непрекъснатост на селскостопанските дейности и на дейността на малките предприятия, занимаващи се с преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти, както и запазване здравето на заетите в селското стопанство.