Начало Агроновини Животновъдство Отпускат до 100 000 евро за инвестиции в дигитализацията на земеделските стопанства

Отпускат до 100 000 евро за инвестиции в дигитализацията на земеделските стопанства

Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в Общата селскостопанска политика 2023 – 2027 г. По нея ще се подпомагат дейности като прилагане на прецизно земеделие, роботизация на производствените процеси в стопанството и дигитален маркетинг, съобщават от МЗХГ. Проектът на мярката „Инвестиции в дигитализация на земеделски стопанства“ предвижда насърчаване използването на цифрови технологии в земеделския сектор, като например метеорологични станции, сензори, датчици и др., подпомагащи вземане на решения в стопанствата.

Съгласно Стратегията за цифровизация на земеделието и селските райони в България, роботизацията и автоматизацията в земеделието ще доведе до нарастване производителността на стопанствата в сектор „Растениевъдство“ и “Животновъдство“ за постигане целите на Зелената сделка и Стратегията „Oт фермата до трапезата“.

Допустими за подпомагане ще са земеделски стопани и групи и организации на производители. Подпомагането се предоставя под формата на възстановяване на направени от бенефициента допустими разходи, които са до 50 % от общия им размер. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният е до 100 000 евро.

Системата за знания и иновации в селското стопанство (СЗИСС) обединява широк кръг от заинтересовани страни, с цел повишаване нивото на образованост и осведоменост на земеделските и горски стопани. Системата ще допринесе за преодоляване на разликата между наука и практика в земеделието, като се улесни трансферът на научни знания.

СЗИСС ще подкрепя създаването и поддържането на интерактивна онлайн информационна платформа с база данни за налични иновации, научни разработки и други знания в областта на земеделието, горското стопанства и хранително-вкусовата промишленост.

Платформата ще се ползва от земеделските съветници основно като помощно средство и източник на нови знания, от научните организации, за представяне и популяризиране на техни разработки и иновации, от фермерите, за търсене на знания и материали от техен интерес и информация за практики, иновативни решения и събития, които ги интересуват.

Сред основните участници в системата са МЗХГ, Национална служба съвети в земеделието, Висши учебни заведения (ВУЗ), професионални гимназии в областта на селското и горско стопанство, частни обучаващи и браншови организации, земеделски стопани, организации на производители и др.