Начало Туризъм България подкрепя „бързите зелени коридори“ за ваксинирани и преболедували Ковид

България подкрепя „бързите зелени коридори“ за ваксинирани и преболедували Ковид

Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на Видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз, съобщават от Министерството на туризма.

Николова е изтъкнала, че безопасното, безпроблемно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение.

„Акцентът е поставен върху устойчивото развитие и цифровизацията и ние вярваме, че тези основни цели ще поставят основите за началото на възстановяването и бъдещото развитие в сектора. Считам, че е необходимо да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на член 195 от Договора за функционирането на ЕС“, уточни министърът. И подчерта, че конкретните дейности за улесняване насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм.

„В този контекст България е предприела редица мерки за възстановяване на туризма, като въвеждане и прилагане на национални противоепидемични мерки, икономическа подкрепа, действия за засилване на дейностите по отношение на приоритетните туристически пазари, също така усилия за засилване на маркетинговите дейности и рекламата“, информира още вицепремиера. Тя поясни, че в контекста на COVID-19 най-отчетливите тенденции, наблюдавани в туризма в България, са: неотдавнашното развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, както и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет.

Снимка: Министерство на туризма