Начало Агроновини Земеделие Разорават ниви с провалена рапица в Добруджа

Разорават ниви с провалена рапица в Добруджа

Сбъдват се прогнозите от есента на специалистите в агро сектора за проблеми с рапичните посеви в Добруджа. По принцип културата е рискова за региона и заради сушата миналата година рапиците поникнаха редки и неравномерни. Сега част от посевите пострадаха от студа.

„Рапиците, които поникнаха по-късно и не бяха направили розетка, загинаха при последните студове. В област Добрич – в района на Каварна, Балчик, една част от община Ген. Тошево, се развалят много рапици. Още е рано, но след седмица ще имаме точни резултати колко декара от рапицата са пропаднали. Студът без покривка от сняг беше фатален за някои от посевите. В същото време и самите посеви поникнаха много късно, не можаха да се развият, да направят розетка и при това време измръзнаха“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Още през есента той прогнозира, че ще има разорани ниви и проблем с тази зърнена култура – заради сушата рапицата не поникна, или ако поникна, не беше равномерна.

В Добруджа през последните години се гледаха по 180 000 – 210 000 дка рапица, но миналата година на финала останаха едва около 28 хиляди. „Това се случва всяка година поради непоникване навреме и студ през зимата. Миналата година голям процент от площите бяха провалени. Тази година това се повтаря. Много хора избягаха от тази култура, точно поради тези причини и поради повечето пръскания, които се изискват заради болести и неприятели по самата култура, което повишава разходите“, допълни Костадинов.

По думите му, през 90-те години, когато започна да се сее масово рапица за масло, се е пръскало само по един път. Тогава обаче е нямало болести – необходимо било само едно пръскане, а сега има минимум шест.

Тази култура губи позиции в област Добрич. В другите части на страната, където времето е по-меко, тя има възможност да се развива. Много добри резултати миналата година имаше в Южна и Северозападна България, но не и в Добруджа, казва Костадинов.

За момента за пшениците няма тревоги. Културата, която масово жълтееше, започна да се възстановява от нанесените поражения от студа. „ Замръзът удари основно пшеници, които бяха засети по-рано и по-гъсто. Но той е горе по листната маса. Ако възелът е запазен, няма да има проблеми, тя ще се възстанови – трябва й слънце, дъжд и подхранване. При стабилизиране на времето ще се направят раннопролетните пръскания за плевели, но това става, когато има стабилна температура от 6 градуса, иначе препаратите не действат. Може да има редукция на добива заради листната маса, но тя ще е незначителна. Това са нормални неща“, посочи агро специалистът.

В момента по полетата започват първите обработки за подравняване на угарите. В края на месеца и началото на април предстои втора подготовка за сеитбата на пролетните култури, която може да започне от средата на април.