Начало Агроновини Земеделие 170 декара млади гори в област Добрич ще бъдат обработени с нова...

170 декара млади гори в област Добрич ще бъдат обработени с нова специализирана техника

Две нови специализирани машини заработиха на територията на СИДП, съобщиха от управата на държавното горско предприятие. Техниката е закупена със средства по проект  „Горите на Североизтока“ – LIFE IASHAB.

От СИДП уточниха, че едната машина е оборудвана със шредер, който се използва за премахване на остатъците от растителност след проведени сечи. Втората машина ще служи за почвоподготовка на освободени за залесяване площи.

До края на годината  техниката ще заработи в горски площи на територията на ДГС-Генерал Тошево и ДЛС-Балчик, където ще бъде извършена почвоподготовка на близо 170 декара. Подготвените площи ще бъдат залесени с фиданки от местни видове като полски ясен, сребролистна липа, цер, явор, скоруша и дива череша.

Още през следващите седмици, с новите машини ще бъдат почистени и подготвени за залесяване 500 декара в горските територии в ДЛС-Шерба. През идващата есен, върху подготвените площи ще бъде извършено залесяване с фиданки от местни видове – дъб и ясен.

В рамките на проекта ще бъдат реконструирани общо 1053 декара насаждения от неместни инвазивни видове, които са в лошо състояние и с ниска продуктивност. На тяхно място ще бъдат залесени типични за Североизтока смесени широколистни гори, които представляват природни местообитания с важно значение както за местните общности, така и за опазване на биологичното разнообразие. Проект „Горите на Североизтока“ е на стойност 1,386,763 евро и се реализира с финансовата подкрепа на Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.