Начало Агроновини Земеделие Проверките в горските територии продължават съвместно с МВР

Проверките в горските територии продължават съвместно с МВР

Безкомпромисни сме към нарушителите в българските гори. Целта на всички служители в системата на горите, е да опазим зеленото богатство за бъдещите поколения. Трябва да се грижим за вековните гори и природата, и да ги пазим от посегателства и пожари. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който се включи в проверки на гори в област Ловеч. Проверките са следствие на заповедта на министър Христо Бозуков за засилен контрол за спазване на забраната срещу изсичане на гори в страната.

“Проверките в горските територии ще продължат съвместно с МВР, колегите от регионалните дирекции по горите и горските стопанства”, обясни зам.-министър Добрев. Акцията по засилен контрол, организарана от Министерството на земеделието, храните и горите, се провежда съвместно със служителите на Изпълнителната агенция по горите,  Регионалната дирекция по горите – Ловеч, Държавно горско стопанство – Лесидрен и МВР. 10 екипа и близо 20 проверяващи се включиха в проверките в горските територии, инспектирани са добивът и транспорт на дървесина, събиране на липов цвят, както и търговия и преработка на дървен материал.

Акциите по контрол се реализират на територията на цялата страна, а зам.-министър Добрев изненадващо се включи в проверките в участъците на ДГС Лесидрен, Луковит, Угърчин, Тетевен, в района на област Ловеч, където още в началото на проверките бяха регистрирани нарушения по неправомерно събиране на липов цвят. Екипите са установили на място рязане на дървета. Констатирано е и нарушение по прекъсване на видео наблюдението в склад. Задължението на собствениците на подобни обекти е разписано в чл. 206 от Закона за горите. На нарушителите своевременно са съставени актове за установяване на административно нарушение. Акциите продължават на територията на цялата страна.