Начало Новини Първият „Фестивал на жътвата“ събра над 1000 добруджанци в Тервел

Първият „Фестивал на жътвата“ събра над 1000 добруджанци в Тервел

Над 1000 души събра първият празник “Палитра от традиции и европейско бъдеще” – Фестивал на жътвата – община Тервел. Той се проведе в неделя на стадиона в добруджанския град и събра хора, които носят любовта към българското.

Всички бяха изпълнили изискването на организаторите да бъдат с носии, със завещани от баби и дядовци ръченици, пояси, пафти, престилки, калпаци, косичници, импровизирайте с тениски, щамповани с вечната българска шевица. Десетки деца с носии, дори и бебета, радваха със своите игри и усмивки.

Празникът ни пренесе 100 години назад, във времето, когато Тервел се е наричал Курт бунар. На стадиона бяха разположени софри, а присъстващите бяха насядаливърху земята около тях. Имаше и специални места за фото за спомен – на писана каручка или сред балите слама. Всеки можеше да се полюлее за здраве.

Празникът започна с базар “Произведено в Тервел“, в който участваха производители от региона, както и читалища от Тервелско. Много от тях се включиха и в кулинарния конкурс – Житената питка.

На сцената се представиха състави, изучаващи български народни хора. Проведен бе и урок по танци за заучаване на добруджански „Опас“ с преподавател Нели Денева.

На фестивала, посветен на прибирането на зърнената реколта, ще бъде пресъздаден обичаят “Жътва”. Преди това присъстващите бяха поздравени от кмета на Община Тервел Симеон Симеонов, който представи и официалните гости на празника – заместник-областните управители Здравко Здравков и Галин Господинов.

„Добруджа е раят на България, а ние, добруджанците не шумим много за това, че живеем в него, а тихо и скромно работим“, каза в приветственото си слово кметът Симеон Симеонов. И припомни думите на изследователя на Балканите Константин Иречек, който пише: ”В България пеят много не само когато се забавляват, а и когато работят – особено когато жънат нивите.”

„Да е спорна жътвата, да е едро зърното, да са пълни хамбарите и да е сита годината! „Бог напред и ние след него” – благославят жътварите. Нека днес направим своя най-голям поклон пред този божествен дар, който имаме. Да благословим земята, добруджанеца и хляба!“, каза още Симеон Симеонов.

На сцената излязоха певци и танцьори от самодейни състави в региона, тервелският оркестър “Добруджанци” и оркестър “Истър” от Силистра. Около огъня се виха добруджански хора до късно през нощта.

Участието в празника беше напълно безплатно за всички. За присъстващите бяха осигурени курбан от четири агнета и девет агнета на чеверме, което се пече през целия ден, а вечерта ритуално беше внесено на празника, за да могат всички присъстващи да опитат. 

Илюминации озариха небето над Тервел, за да възвестят, че е време за жътва в златна Добруджа, където първата мисъл е за житото и за хляба.