Начало Агроновини Земеделие Зеленчукови полета край Каварна вехнат, не получават вода от помпените станции на...

Зеленчукови полета край Каварна вехнат, не получават вода от помпените станции на „Напоителни системи“

Вече шести ден производители на зеленчуци от Асоциация „Български пипер“ от землището на Каварна – с. Селце, не получават вода от помпени станции „Велково“ 82 и „Селце“ 81, собственост на държавното дружество „Напоителни системи“. От Асоциацията са изпратили писмо до министъра на земеделието и директора на дружеството с апел водата да бъде пусната. „В момента насажденията вехнат и никой не си мърда пръста“, сподели пред Про Нюз Добрич зеленчукопроизводителят Ники Николов.

„Засегнати са около 900 дка, засадени със зеленчуци, много от които се разсаждат в момента. Членовете на Асоциацията имат подписани договори за услугата „доставка на вода“ с „Напоителни системи“. Те си плащат редовно доставената вода. Ако до 2 юли водата от тези две помпени станции не бъде пусната, ще бъдем принудени да заведем искове за нанесени щети, пропуснати субсидии и други ползи. Очакваме бързи и решителни действия“, се казва в писмото на земеделците.

Производителите изчисляват потенциалната щета на близо 3 милиона лева от загуби на зеленчуци и субсидии. Те са потърсили обяснение защо нямат вода и кога ще бъде пусната. Казали им, че е говорено с централното управление, но да не чакат помощ оттам.

Този следобед се очаква с местните производители да се срещне и.д. директор на „Напоителни системи“ Димо Чопков, който е на този пост от три седмици, научи Про Нюз Добрич.

Пресъхнаха зеленчукови полета в Каварненско, пускат им водата утре

Подобен проблем земеделците от Каварненско имаха и миналото лято, когато полетата им пресъхнаха за почти месец. Тогава водата спря заради авария на друга помпена станция на „Напоителни системи“ – „Каварна 2“.