Начало Агроновини Земеделие Започна жътвата на ечемика в Добруджа

Започна жътвата на ечемика в Добруджа

В област Добрич вече се жъне ечемик – почти навсякъде, където има площи с тази култура, каза за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Валежите в Добруджа обаче се отразяват на качеството на ечемика. „Колеги, които вече са ожънали полетата си, казват, че хектолитърът му е доста нисък – около 54, при норма 62. Големите дъждове са му свалили хектолитъра, което означава по-ниско качество. Търговците обикновено търсят ечемик с хектолитър 62. Това означава, че ще падне цената му”, посочи тя.

Площите с ечемик в областта, на фона на масивите с пшеница, не са много – около 80 000 дка, но в Добруджа по принцип се сее малко от тази култура.

Очаква се през следващата седмица да започне жътвата на пшеницата. „Факт е, че има все още валежи. От тази вечер също се очаква фронт с дъждове през следващите 4-5 дни. Ще бъде трудна жътва, но няма да е първата такава година, в която жънем на пресекулки заради превалявания. Това не е голям проблем, ще я приберем, макар и с по-ниско качество. Пшеницата вече е готова и ако вали, качеството й ще падне. На практика при тези температури трябват няколко дни, за да влезем в жътва. Паднат ли обаче проливни дъждове, ще свалят качеството. Но, разбира се, нищо не зависи от нас“, коментира Жекова.

Би трябвало жътвата на пшеницата да започне около 6-7 юли.

„Рапицата се движи заедно с пшеницата, необходими са й още 7-8 дни, за да започне жътвата й. В момента тя държи една висока цена, от около 1000 лв/тон. От цяла Европа, България първа започва да жъне и да изнася рапица, така че цената в момента е нормална“, каза още Жекова.

Очаква се в началото на жътвата на пшеницата цената й леко да падне, към момента тя е около 340 лв/т.

Полегнали пшеници има, но те не са много, посочи Радостина Жекова. Това са местата, където през последните 15 дни имаше локални бури и интензивни превалявания –полета около Каварна, Крушари, Тервел. Там се очаква по-тежка жътва.