Начало Агроновини Прогноза: Тази година рентите ще гонят 60-90 лева, както през 2019-а

Прогноза: Тази година рентите ще гонят 60-90 лева, както през 2019-а

Аграрни специалисти прогнозират, че рентите за 2021 година ще бъдат със сигурност по-високи, в сравнение с миналата година, когато заради сушата масово се раздаваха по 30-40 лева на декар.

„Ще се върнем на нивата от 2019 година, ако няма някакви катаклизми. Все пак, докато не приберем реколтата в хамбарите говорим само за надежди. Прогнозата е обаче за нива от 2019 година, в зависимост от района. Тогава имаше колеги, които дадоха по 60, 70, 90, някои даже 110 лева“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов бе категоричен, че към момента не може да се ангажира с цифри. „Рентите няма да са тези от миналата година, определено ще са по-високи, но трябва да се смята – виждате, че има завишаване на всички разходи. А може да се получат хубави добиви, но цената на зърното да е ниска. Рентата е продукт на печалбата“, коментира той.

При изключително ниските добиви миналата година арендаторите раздадоха двойно и тройно по-ниски ренти, за първи път от десетина години насам. Наблюдението бе, че масово собствениците на земя са проявили разбиране и търпение предвид лошата стопанска година и нямаше скандали и разправии заради ниски ренти. Станаха известни само два-три случая на заведени срещу арендатори искове за изплатени по-ниски от договорираните ренти.