Начало Агроновини Животновъдство Схемата за помощ за щети по загинали животни и унищожени кошери ще...

Схемата за помощ за щети по загинали животни и унищожени кошери ще се прилага до края на 2022 година

Европейската комисия одобри пренотифицираната схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Тя ще се прилага до 31.12.2022 г. включително, а индикативният бюджет по нея е 10 млн. лева., съобщават от МЗХГ.

Разширен е и обхватът на помощта, като към неблагоприятните събития е добавена тежката суша. С промените ще се даде възможност за подкрепа на пчеларите, които в резултат на тежката суша понасят загуби на пчелни семейства.

Подпомагането се състои в директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, вулканични изригвания и горски пожари, възникнали по естествен път. Стопаните се компенсират до 100 % от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории (чистопородни разплодни животни, отводки и кошери), а щетите от тежката суша ще се компенсират до 80%.

Компенсации се изплащат до четири години след настъпването на неблагоприятните климатични събития. Предстои условията за прилагане на помощта да бъдат утвърдени от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ .