Начало Агроновини Земеделие С ритуала Жътва започна прибирането на пшеницата край село Соколово

С ритуала Жътва започна прибирането на пшеницата край село Соколово

С изпълнение на ритуала Жътва започна прибирането на реколтата на ЗКПУ „Сокол” в балчишкото село Соколово. Облечени в народни носии самодейците от местното Народно читалище „Просвета” показаха как са жънели техните предци от селото през 50-е, 60-е години на миналия век. Те подариха първите снопи на председателя на кооперацията Дончо Калудов и агронома Калоян Стефанов. Участниците в ритуала подредиха трапеза с приготвени от тях питки, баници, десерти. След зажънването със сърпове комбайните влязоха в полетата.

За Про Нюз Добрич Калудов сподели, че традиционно всяка година откриването на жътвата на кооперацията става с изпълнението на ритуала. Той разказа, че преди години прибирането на реколтата е започвало на Петровден по стар стил, така са се откривали летните празници на земеделците.

ЗКПУ „Сокол” обработва 13 500 декара с пшеница, каза председателят й. Той се надява жътвата й да приключи за около две седмици. По думите му качеството на зърното е сравнително добро. Очакванията му са средният добив да е около 600 кг от декар. Кооперацията отглежда и рапица, която вече е прибрана, царевица и слънчоглед.