В нов формат в Добрич ще се проведе фестивалът “Хлябът, който ни свързва”

За първи път в нов формат на 25 и 26 септември в Добрич ще се проведе двудневен фестивал „Хлябът, който ни свързва“, организиран от Община град Добрич. В центъра на събитието, което ще се проведе на  на площад „Свобода“, ще бъде хлябът, който се ражда в Добруджа и представлява разпознаваем културен код, информират организаторите.

Очаква се събитието да събере хиляди любители на българските традиции и обичаи. Ще бъдат представени жанрово разнообразни продукции. На специално построена открита сцена любителите на народното творчество ще се насладят на майсторите на автентичния и обработен фолклор в оригинална симбиоза със съвременна музика. Гражданите и гостите на Добрич ще могат да се срещнат с уникалните произведения на българските занаяти и художествени предмети, а почитателите на храната ще опитват традиционни и съвременни ястия. Амбицията е Фестивалът да спечели национално и международно признание, посочват от Общината.

Желаещите да участват ще получат шатри и оборудване, което включва хладилни витрини, скари, фурни, фритюрници, маси и други, необходими за приготвяне и съхранение на  храните.

Шатрите са с размер от 9 кв.м., като съгласно Наредбата за определяне и администриране на такси и цени на услуги се заплаща такса в размер на 1.00 лев на квадратен метър на ден.  При заявено желание за ползване на оборудване се заплаща допълнителна такса, а при необходимост и допълнителна площ пред самата шатра.

“Нашето желание е да представим пред жителите и гостите на град Добрич уменията на местните хлебари, сладкари и мелничари, качеството на местните млечни и месни продукти, пчелен мед и тестени изделия. Да възкресим позабравени стари добруджански рецепти и си припомним вкуса на храната от миналото.

Желаещите да участват трябва да уведомят Общината в срок до 15.08.2021 година”, посочват от Общината.

Свързани статии