Начало Агроновини Земеделие Добивите от пшеничните полета в област Добрич са от 500 до 800...

Добивите от пшеничните полета в област Добрич са от 500 до 800 кг/дка

В област Добрич приключи жътвата пшеницата. По официални данни от ОД „Земеделие“ средният добив от декар е 625 килограма.

„Има колеги, които ожънаха полета с по 800 кг/дка, има и други с по 500 кг/дка. В сравнение с 2020 година, когато средният добив беше 178 кг/дка, разликата е голяма. Имаше райони, в които миналата година имаше измръзване – около границата с Румъния имаше такива полета, в части на община Тервел и община Добричка. Като цяло обаче 2021 година е добра за есенниците“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Валежите през лятото обаче повлияха на качество на пшеницата. „Тази година заради многото дъждове които паднаха преди узряването й, пшеницата има доста нисък хектолитър. Той се движи се между 72 и 76, а обикновено търговците пазарят зърно с хектолитър над 76. Това се смята за добра пшеница. Иначе пък на места зърното има много добри протеинови показатели“, посочи Жекова.

Цената на пшеницата в момента е сравнително висока. Тя е 400 лв/тон на пристанище Варна, за тип фуражна. Хлебните пшеници стартираха от 380 лв/тон, като имаше момент, в който стигнаха до 440 лв/тон. В Добруджа масовата пшеница е тип фуражна, добави Жекова.