Начало Агроновини Земеделие Прогноза: Високите температури и липсата на влага ще редуцират с 20% добивите...

Прогноза: Високите температури и липсата на влага ще редуцират с 20% добивите от царевица

Пролетниците в област Добрич са в стрес заради високите температури и липсата на влага, очаква се добивите да бъдат с 20% по-ниски от прогнозираните.

„При слънчогледа и царевицата има едно засушаване, което вече е доста дълго. Вече 50 дни нямаме дъжд, защото вали, но вали в микрорайони. Голяма част от пролетниците са доста стресирани. Царевицата взе да изсъхва заради високите температури, които имахме няколко дни. Температурата на почвата се вдигна до 38 градуса, което е изключително тежко за пролетниците“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите й влагата в 25-сантиметровия почвен слой е 0%, което автоматично означава стрес за растенията и със сигурност редуциране на добивите.

„Знаете, че очаквахме едни много високи добиви от слънчоглед и царевица, благодарение на многото дъжд. Ще жънем, но не това, което се очакваше – може би с около 20% ще се редуцират добивите от царевица. По това време в Добруджа обикновено излиза един горещ вятър, който скорострелно изсушава царевиците. Но това не е нещо ново, то се случва всяка година. Имало е години, когато сме жънали по 800-850 кг/дка. Сега вероятно ще бъдат 650 кг/дка“, каза Жекова.

Прогнозите за добива от слънчоглед тази година са за 300 кг/дка. „Слънчогледът издържа малко повече на суша, стигали сме до 350 кг/дка, но смятам, че тази година ще стигнем до около 300 кг.“, посочи Жекова.

Жътвата на слънчогледа и на ранните хибриди царевица се очаква да започне след около 20 дни.