Начало Агроновини Земеделие През 2021 година е абсолютният рекорд по прибрано количество пшеница – 7...

През 2021 година е абсолютният рекорд по прибрано количество пшеница – 7 милиона тона за страната

Абсолютен рекорд на добита пшеница в страната тази година регистрират данните на браншовите организации. „Около 7 000 000 тона е реколтата – такъв добив не сме имали никога, това е исторически рекорд“, посочи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. За сравнение той даде съседката ни Румъния, където реколтата през 2021 година е 11 милиона тона, но от 22 милиона декара площи, докато при нас са 12 милиона декара.

Средният добив от декар пшеница за страната е 600 кг., в Добруджа е малко по-висок – 625 кг./дка.

Жътвата на слънчогледа в област Добрич ще започне до седмица-две, прогнозира Костадинов. Пролетниците имат добър вид, въпреки засушаването през последните месеци. По-напред като зрялост са насажденията в морските общини.

В момента цената на тон пшеница е в порядъка на 410 лева, при 300-305 лева в същия период на миналата година, каза още Костадинов.

„Тази година имаме висок добив и висока цена, но и разходите се вдигнаха много – газ, ел. енергия, да не подценяваме и фактора „работна заплата“. Само един пример – амониевият нитрат миналата година беше на цена 320 лв/т., а сега е 670 лв/т.“, допълни Костадинов.