Начало Бизнес Облепиха – растение с много качества и неразработена ниша в агробизнеса в...

Облепиха – растение с много качества и неразработена ниша в агробизнеса в България

Растението облепиха /Hippophae rhamnoides /, или морски зърнастец, е слабо познато в България. Малки естествени находища има край Варна, а за интензивно земеделие се използва от съвсем скоро. Жълтите му плодчета са супер храна, те са много богати на полезни вещества и имат широко приложение. Насажденията с облепиха в България са едва около 100 декара, но те са ниша в нашия агробизнес и могат да донесат големи печалби, смята Теодор Александров.

Той е собственик на компанията „ЕКОРЕ“, която предлага разсад облепиха и изкупуване на продукцията, както и сертифициран органичен пилешки тор, който се използва за всички видове култури. Фирмата беше представена на 29-ото изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич.

„Облепихата се гледа в цял свят – Китай, Непал, Сибир, Финландия, САЩ, Канада, Турция, Гърция, Румъния. В района на Констанца в Румъния например един земеделец гледа 1500 декара. В България обаче растението не е известно“, казва Александров.

Облепихата има размери на грозде и вкус на цитрус. Може да вирее както на минус 40 градуса, така и на плюс 40. Плодовете, наричани „жълтото злато“, имат разностранно приложение. Съдържат над 190 активни съставки, сред които витамин А, В1, В2, В6, С, E, K, бета каротeн, желязо, магнезий, манган, бор, сяра, алуминий, силиций, титан, омега-3, 6, 9 мастни киселини, както и рядко срещаната омега-7.

Облепихата притежава мощно антиоксидантно действие, бори се със свободните радикали, забавя процесите на стареене и редуцира риска от сърдечно-съдови проблеми, повлиява добре на астма, подагра и други болести. Използва се и в козметиката за производство на шампоани, кремове и др.

От плодчетата се прави сок с уникални качества за здраве и енергия, извличат се масла, използват се в йогурти.

„Аз казвам, че облепихата не е земеделие, а по-скоро бизнес – от него може да се спечели много. Цената й цена 6 лева на килограм и представете си, че оберете няколко тона. От 10 декара може да се спечелят 100 000 лева, а при добро гледане – още повече“, твърди Александров и добавя: „В Румъния „Кауфланд“ продава по 400 тона на месец замразени плодове, в разфасовка по 2 кг. Внесоха го в България и тук за един месец се продадоха едва 4 тона.“

В България този бизнес тепърва прохожда. В различни региони в страната от миналата година има засадени едва около 100 декара. Очаква се тази есен да бъдат засадени още няколкостотин декара. Облепихата дава плодове на третата година.

Тя е адаптирана към голямо разнообразие от почви. За интензивно производство предпочита добре дренирана, глинесто – песъчлива почва. Има умерена поносимост към засоляване. Макар и устойчиви на суша, са необходими минимум 400 мм годишни валежи, за да се осигури добър добив на плодове. Дизайнът на овощната градина зависи от това  дали плодовете ще бъдат събрани механично или ръчно. Типичните овощни градини имат около 120 до 150 растения на декар, с 1 мъжкo на всеки 3-7 женски растения.