Начало Новини Предлагат проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура за 150 милиона...

Предлагат проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура за 150 милиона лева

Проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура е предложен в последния вариант на частта „Устойчиво селско стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на видеоконферентна среща с представители на браншови организации в сектора. Повод за която беше представянето на  актуална информация за предложените проекти в областта на земеделието, предложени за финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост.

„Индикативната стойност на този проект е 150 млн. лева, като с него ще бъдат рехабилитирани 24 обекта за напояване и 43 обекта за предпазване от вредното въздействие на водите“ уточни заместник-министър Събев. Той добави, че побраните обекти са въз основа на обратна връзка от бранша и Европейската комисия. Също така те отговарят на критериите за най-лошо техническо състояние, най-голяма загуба на вода и не попадат в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и не попадат в зони от Натура 2000.

Аграрният заместник-министър информира, че по време на обществените консултации в министерството са постъпили 14 предложения от неправителствени организации в земеделието, по-голямата част от които са взети предвид при актуализирането на инвестиционните проекти от компонент „Устойчиво селско стопанство“.  

„С последните изготвени от Министерството на земеделието, храните и горите и изпратени към Министерския съвет варианти на проектни предложения размерът на безвъзмездните финансови средства по НПВУ за инвестиционна подкрепа в селското и горското стопанство достига близо 520 млн. лева“ отбеляза Георги Събев.

Заместник-министърът посочи и възможните направление за инвестиции по проект „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“. Сред дейностите, които ще могат да бъда финансиране са: оборудване/съоръжения за прилагане на иновативни технологии за пестене на вода и ефективно използване и управление на водните ресурси (вкл. съоръжения за съхраняване  на вода – резервоари, цистерни – системи за автоматизирано напояване и др.); инвестиции в мобилни кланични пунктове; –     автоматизация и роботизация на отделните фази на производствените процеси (за растениевъдството – при напояване, торене, растителна защита, управление на климата, превенция от неблагоприятни климатични събития и др.; за животновъдството – въвеждане на системи за механизирано хранене, доене, поене и почистване, системи за управление и наблюдение на животновъдните стопанства, включително в пчеларството, системи за управление на тора, електропастири, GPS системи за идентифициране на постоянно затревени площи, дронове и др.) и други.