Начало Новини Над 414 000 деца от над 3 000 училища в страната ще...

Над 414 000 деца от над 3 000 училища в страната ще получават плодове, зеленчуци, мед и мляко по училищните схеми

Над 414 000 деца от над 3 000 училища и детски градини в страната ще получават плодове, зеленчуци, мед и мляко по Училищните схеми и през учебната 2021/2022 г., съобщават от МЗХГ.

Държавен фонд „Земеделие“ одобри 92 заявители по схема „Училищен плод“ и 81 заявители по схема „Училищно мляко“ до момента.

По схемата „Училищно мляко“ млечни продукти ще се раздават в 3 214 учебни заведения, в които учат 403 672 деца. По училищните схеми са останали за одобрение само заявления, по които от фонда писмено е изискана допълнителна информация от доставчиците. Въз основа на отговорите, чакащите заявления ще бъдат приключени с акт на одобрение или с отказ за участие в схемите.

И през новата учебна година по двете схеми освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, на децата ще се доставят и биологични продукти. Децата във всички учебни заведения, прилагащи Училищните схеми, ще получават и пчелен мед – най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година. Доставките ще се извършват при предварително уточнен и съгласуван с директора на учебното заведение график.

Държавен фонд „Земеделие“ ще упражнява контрол над изпълнението на схемите през учебната година. Ще се следи стриктно за спазването на изискванията за качество, навременното изпълнение на заложените графици за доставка, както и проверка на предоставените от одобрените заявители документи, включително и спазване на реално доставените общи количества продукти по всяка една доставка в съответствие с нормативно определените тегла на единичните порции на различните видове продукти.

От Фонда припомнят, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завeдения. Те имат за цел да възпитат трайни навици за консумация на пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.

снимка: europost.eu