Начало Агроновини Животновъдство С 3 милиона лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор

С 3 милиона лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор

С 3 милиона лева ще бъде увеличен бюджетът по схема „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“. Това обяви заместник-министърът на земеделието храните и горите доц. д-р  Крум Неделков по време на среща със Съюза на птицевъдите, съобщават от МЗХГ. 

„С много усилия намерихме един свободен ресурс, който успяхме да включим към схемата за хуманно отношение към животните и секторът ще бъде подпомогнат“, коментира заместник-министърът. Представителите на организацията посочиха, че ситуацията в сектора е сериозна, като негативно влияние оказва както цената на царевицата и пшеницата, така и разходите за ток на индустрията, а продукцията много често се реализира под себестойността й. Те поясниха още, че към момента няма проблем с ликвидността, защото предприятията взимат кредити. Има сигнали, че по-малки фирми вече имат трудности, а по-големи са принудени да освобождават резерви, за да покриват разходите си.

По време на срещата бе обсъдена и темата за възстановяване на мониторинга и контрола на яйца, птиче месо и субпродукти при вътрешната търговия с Полша по отношение на болестта Салмонела. От браншовата организация посочиха, че имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е и на дъмпингови цени. Те считат, че това е предпоставка и за развитие на сивия сектор. Според тях извършването на мониторинг е неформален начин да се подкрепят местните производители. Те подчертаха, че българските предприятия са взели всички мерки, за да гарантират качеството на продукцията, като в повечето имат собствени лаборатории. Заместник-министърът посочи, че има ясна правна рамка на ЕС относно риска и контрола на салмонелата и представи данни за извършен мониторинг от Българска агенция по безопасност на храните.

Доц. Крум Неделков информира представителите на Съюза на птицевъдите, че е подготвен доклад до министъра на земеделието, храните и горите за промяна в структурата на бюджета на Българска агенция по безопасност на храните. По този начин ще бъдат осигурени 3,5 млн. лева необходими за обезщетение на стопани за принудително умъртвяване на животни с цел ограничаване на инфлуенца. Средствата не са били предвидени в бюджета на БАБХ за 2021 г. и до момента не е било възможно изплащането на обезщетения към стопаните.