Начало Агроновини Земеделие Скъпите торове – шок за дребните земеделци

Скъпите торове – шок за дребните земеделци

Торовете за селското стопанство хем са скъпи, хем ги няма на пазара. Кризата, започнала преди няколко седмици заради галопиращите цени на газа, продължава, алармират земеделски производители.

„Преди два дни погледнах оферта на торовия завод в Девня. В нея амониев нитрат не се предлага. Последната цена, която чух за амониев нитрат, беше 1 150 лева за тон, но няма количества на пазара, които в момента да се продават. Дори да искате да си купите, шансът да намерите е минимален“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Производство липсва заради огромните разходите. Цената на газа – основно перо, когато се говори за производство на амониев нитрат, постоянно се вдига и заводите предпочитат да не работят и да не продават, отколкото да търпят загуби. Те не знаят цената, която обявяват, дали след 5 дни ще е вярна, или не.

„Например един от най-големите производители в Европа – Yara, каза, че затваря европейските си заводи и няма да работи на загуба. Това се случва в момента и в България. Тор няма, независимо каква му е цената. Друг е въпросът колко е кошмарно в момента да платиш 1 200 лева за тон амониев нитрат“, изтъкна Жекова.

В момента всеки се спасява както успее. „Голяма част от колегите нямат закупени торове, с надеждата, че февруари-март догодина нещата ще изглеждат по-различно. Ако пазарът на газа се успокои, ще има някакво нормално производство на торове“, казва Жекова.

Миналата година по това време амониевият нитрат е струвал 3-4 пъти по-малко – около 320 лв./т. Пшеницата е културата, която ползва най-много от този вид. Ако нормално се употребяват около 40 кг., за да има приличен добив от декар пшеница, миналата година това е струвало 12-15 лева, а тази година ще струва 40-50 лв.

Жекова прогнозира, че по-дребните земеделски производители ще бъдат в шок. Те ще бъдат във финансов колапс, ако трябва да платят в момента 1200 лв. за нитрат. Някои земеделци с 300-500 декара земя в момента нямат тор и нямат намерение да купуват, а ще изчакват.

С амониев нитрат, в зависимост от технологията, която се прилага, може да има едно подхранване през ноември, през март и април също. Ако не се подхрани навреме – няма добиви.

Комбинираните торове в момента също държат висока цена 1 100 – 1 200 лв./тон.