Начало Новини ДФЗ изготви ново ръководство по Морската програма за бенефициентите с проекти в...

ДФЗ изготви ново ръководство по Морската програма за бенефициентите с проекти в мониторинг

Държавен фонд „Земеделие“ изготви ново Ръководство по Програмата за морско дело и рибарство (ПМРД 2014 – 2020). То съдържа детайлна информация за задълженията на бенефициерите при изпълнението на бизнес плановете им в задължителния 5-годишен период на мониторинг, съобщават от Фонда. В него са разписани и стъпките, необходими за осигуряване на ефективното отчитане на индикаторите в ИСУН 2020.

5-годишният мониторингов период за проектите по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., започва да тече след окончателното изплащане на безвъзмездната финансова помощ по сключения административен договор. В тази връзка бенефициентът трябва да гарантира, че отпуснатите средства се разходват в съответствие с националното законодателство и с установените норми на ЕС. За целта ДФ “Земеделие“, в качеството си на Междинно звено на Управляващия орган на ПМДР, ежегодно изисква от бенефициентите да подават „Технически отчет“ в системата ИСУН 2020.

Насоките, които са разписани в Ръководството, ще улеснят бенефициентите при отчитане изпълнението на производствените програми и заложените индикатори на проектите им, които са в период на мониторинг.

Ръководството е публикувано на официалната страница на Държавен фонд „Земеделие“. То ще бъде изпратено и чрез ИСУН 2020 на всички бенефициенти с подписани договори по ПМДР 2014 – 2020 г., които са в период на мониторинг. 

Ръководството е част от предприетите мерки за подобряване на дейността на Фонда чрез повишаване на публичността и прозрачността в работата на Разплащателната агенция.