Начало Новини Министър Бозуков призова земеделците да правят по-бързо регистрациите си за Ковид помощта

Министър Бозуков призова земеделците да правят по-бързо регистрациите си за Ковид помощта

„Апелирам земеделските стопани да правят бързо регистрациите си за субсидии по Ковид мярката, за да може и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по-скоро да започне с изплащането на средствата“, заяви земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков . Той припомни, че средствата са в размер на 72 милиона лева, които са насочени към 50 хиляди стопани, съобщават от МЗХГ.

„Разбирам нуждите на земеделските производители от свежи средства, предвид поскъпването на фуражите, горивата, торове, енергия, но има законови процедури, които трябва да спазим, в противен случай ще трябва да връщаме средства“, коментира министърът. И допълни, че вече тече индикативният срок за подаване на заявленията, като графикът е публикуван на сайта на ДФЗ. „Разпоредил съм да се работи интензивно, за да може колко се може по-скоро да започне раздаването на средствата“, посочи още министърът.

В отговор на въпрос за цената на пшеницата, министърът информира, че няма риск от рязко поскъпване, като сега тя се търгува за над 430 лв. на тон. „Аз съм разпоредил ежеседмично да ми се подава справка за износа, за да може да следим зърнения баланс на страната“, подчерта министър Бозуков. И поясни, че по този начин се следят нивата, за да не се наложи внос. За страната ни са необходими около 1,7 млн. тона жито за зърнения баланс, от които около 1 млн. са за човешка консумация, другите са за фуражи.