Начало Агроновини Земеделие Сеитбата на пшеницата в област Добрич продължава необичайно дълго

Сеитбата на пшеницата в област Добрич продължава необичайно дълго

Сеитбата на пшеница в област Добрич все още не е приключила. Толкова дълга сеитба не е имало от години, коментират експерти. Последните данни от миналата седмица на ОД „Земеделие“ са за засети над 900 хиляди дка, от около 1,2 млн. дка, които обичайно се сеят в областта.

„Годината финишира леко стресово за земеделците. На някои места все още сеят, а вече е необичайно късно. Пшениците трябва да покълнат, да се надяваме, че зимата ще е по-лека и няма да има измръзвания. До края на седмицата се очаква сеитбата да приключи“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

В същото време вече има покълнала пшеница, засята около 5-10 октомври там, където сеитбооборотът е позволил. „Голяма част от земеделците сеят на царевичен предшественик и това забави сеитбите, тъй като заради влагата се забави жътвата на царевицата. Другото, което има значение в момента, е, че температурите са ниски – няма го топлото есенно време“, посочи Жекова.

На пазара на зърното хлебната пшеница държи висока цена – има оферти за 600 лева за тон, казва Жекова. Царевицата се търгува за 430 – 450 лв./т., в зависимост от влажността й. По думите на експертката съхранението на царевицата ще бъде трудно, защото се прибира влажна.

Цената на слънчогледа също поддържа много високи нива, макар че леко е паднала от около 1240 лв./т. на 1150 лв./т.

Това, което продължава да притеснява земеделците, е, че цената на земеделските торове продължава да е ужасяващо висока – около 1300 лв./т., а и липсва на пазара. Прогнозата е, че евентуално поевтиняване може да се очаква не по-рано от април догодина и това пак ще зависи от цената на газа.