Начало Новини Започна приемът по подмярка 6.1 за млади земеделски производители

Започна приемът по подмярка 6.1 за млади земеделски производители

Започна приемът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщават от МЗХГ. Общият бюджет по процедурата е в размер на близо 25 милиона лева, като около 50 хил. лева е помощта, определена за подпомагане на един млад фермер. Чрез подмярката се цели да бъдат подпомогнати проекти на млади фермери, с които ще се подобри цялостната им дейност и конкурентоспособност на стопанствата им.

Срокът за кандидатстване по процедурата е до 28.02.2022 г. Документи могат да се изпращат изцяло електронно, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020). Електронно ще се извършва и оценката на проектните предложения.

Пълният пакет документи по процедурата е публикуван на официалната страница на Министерството на земеделието, храните и горите.

От министерството обръщат внимание на потенциалните кандидати, че в рамките на предстоящия прием по подмярката няма да има възможност за предоставяне на безвъзмездни консултантски услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), както и за изготвяне на безплатни бизнес планове от страна на службата.

Министерство на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане насоки за кандидатстване по подмярката на 11 ноември, като бяха получени редица коментари. Документите бяха обсъдени и в рамките на Тематичната работна група.