Начало Новини БАБХ започва засилени проверки преди Коледа и Нова година

БАБХ започва засилени проверки преди Коледа и Нова година

От утре – 21 декември, до 3 януари 2022 година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки в цялата страна по повод предстоящите празници Коледа и Нова година.

Инспекторите от отдели „Контрол на храните“ във всички областни дирекции ще проверяват предприятията за производство, обектите за търговия на едро и дребно с храни, заведенията за обществено хранене, пазарите и борсите в цялата страна.

Целта на засиления контрол преди и по време на празниците е да се осигури безопасността на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни бизнес оператори, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни, посочват от БАБХ.

Активно ще се проверяват произходът, сроковете на годност и правилното съхранение на суровини и храни, както и тяхното етикетиране. Ще се инспектира също съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство.

По време на проверките ще бъде обърнато специално внимание върху осигуряването на подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете и използването от персонала на подходящо работно облекло, лични предпазни средства и дезинфектанти (биоциди) с доказано вирусоцидно или частично вирусоцидно действие.

През всички празнични и почивни дни БАБХ осигурява дежурни инспектори, които ще извършват проверки и по сигнали от потребители.

Гражданите могат да подават жалби и сигнали на горещия телефон 0700 122 99, както и онлайн през платформата на сайта на институцията (Начало – Горещ телефон – Подай сигнал/предложение/запитване онлайн).