Начало Новини ДФЗ преведе втори транш от над 9 милиона лева за намаления акциз...

ДФЗ преведе втори транш от над 9 милиона лева за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 9 624 752 лв. на 12 131 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2021 г., съобщават от Фонда. Изплатените средства представляват остатъка от индивидуалния размер на държавната помощ за всички земеделски стопани по схемата.

В края на 2021 г. на стопаните бяха преведени близо 89 млн. лв., представляващи 90,24 % от одобрения размер на държавната помощ.

Бюджетът за 2021 г. по схемата, по която се възстановяват разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2020 г., е 100 млн. лв. при ставка от 0,43 лв. за литър. Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.