Начало Новини Лавандулов туризъм ще се развива в Добруджа

Лавандулов туризъм ще се развива в Добруджа

Концепция за лавандулов туризъм в двете основни лавандулови дестинации у нас – Добруджа и Чирпан, предстои да бъде разработена, както и Лавандулова карта на България, съобщиха организаторите на традиционния вече Фестивал на лавандулата.

Вчера той се проведе в село Средно Градище, община Чирпан, а след седмица – на 21 юли, ще се състои в град Генерал Тошево.

„Нашата цел е да популяризираме страната ни като основен производител на лавандулово масло“, обясни по време на пресконференция Нина Гиргинова, която е част от организационния комитет на фестивала.

Фестивалът започва с лавандулов маршрут, пренася се на пъстрия базар, а гостите и любителите на лавандулата могат да опитат кулинарни изкушения, приготвени със земеделската култура. Ще има подредена фотоизложба, представяне на книга , детска работилница, винена дегустация и фолклорна програма. И тази година ще бъде избрана Кралица на лавандулата, обещават организаторите.

От 2012 –та година насам България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, произвеждайки близо 200 тона годишно. Най-големият производител у нас е Добруджа, където тази година насажденията с етерично-маслената култура достигнаха близо 40 хиляди декара. Те са с над 60 на сто повече в сравнение с миналата стопанска година, когато бяха 24 658 декара.

Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище – Веселин Димов, цитиран от БНР.

“Между другото, Франция, която е вторият по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната промишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло”, посочва той.

Лавандулата се използва предимно в козметичната индустрия, а износът ни е насочен към Франция, САЩ, а в последните години и към азиатските пазари. Около 200 тона е миналогодишният добив на лавандулово масло у нас, като средната изкупна цена била между 135 и 165 лв/кг. Производителите не очакват добра реколта тази година заради обилните дъждове, но са готови да посрещнат за пети път Фестивала на лавандулата.