Начало Политики и финансиране Десислава Танева се срещна с председатели на кооперации в област Добрич

Десислава Танева се срещна с председатели на кооперации в област Добрич

Председателят на Парламентарната комисия по земеделието и храните Десислава Танева се срещна в Добрич с ръководители на земеделски кооперации от региона по тяхна инициатива. Срещата бе организирана от народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.

„За нас е много важно да Ви подкрепим, защото Вашият отрасъл е структуроопределящ за нашата област. Важно е да чуем вашите предложения за бъдещето на кооперациите“, каза при откриването на форума Даниела Димитрова.

Акцент в срещата бе притеснението на председателите на кооперации във връзка с приемането на нов закон за кооперациите, който им е предложен от председателя на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Те смятат, че проектът ограничава правата на кооператорите в съществуващите кооперации.

Десислава Танева подробно разясни процедурата по приемането на нов закон. Тя посочи, че такъв законопроект няма входиран в Народното събрание, нито е приет от Министерски съвет или внесен от народен представител. Освен това, не е предвиден и в плана на министерството на земеделието, като автор на законодателни актове.

Председатели на кооперации представиха исканията си за промени в техния закон, които да им позволят да бъдат конкурентноспособни на останалите оператори в сектора и земеделски производители, които работят по друга правна форма.

Според Десислава Танева, ако земеделските кооперации имат консенсус за определени текстове, които те смятат за належащи, няма проблем в хода на предстоящото отново коригиране на проекта на Закон за поземлените отношения да бъде включена темата за кооперациите и да бъдат направени съответните промени.

Изначално целта на този законопроект беше той да обхваща всички правоотношения, свързани със собствеността и ползването на земеделските земи в България, посочи Десислава Танева.