Начало Политики и финансиране Работата по проектозакона за поземлените отношения ще започне наново, каза в Добрич...

Работата по проектозакона за поземлените отношения ще започне наново, каза в Добрич Десислава Танева

Процедурата по обществено обсъждане и приемане на изцяло нов закон за поземлените отношения бе основната тема на срещата на Председателят на Парламентарната комисия по земеделието и храните Десислава Танева със земеделски производители от област Добрич.

Тя бе организирана от народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев. Във форума участваха заместник-областните управители Красимир Николов и Живко Желязков, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Десислава Танева разясни подробно на какъв етап е процедурата по приемане на закон за поземлените отношения, как е минало второ обществено обсъждане. Информира за становищата в земеделския сектор, които не приемат така представения проект. „Очевидно, ще се върви към ново удължаване на срока за представяне на такъв законопроект, така че да се постигне консенсус по законодателния акт, който е основополагащ за всеки земеделски стопанин в България“, коментира председателят на парламентарната комисия по земеделие.


С проектозакона трябва да постигнем визионерство как да се развива секторът, каза Танева. Тя поясни, че, за да бъде внесен проектът в Народното събрание, трябва да бъде постигнат консенсус в общественото обсъждане. По думите й всички досегашни законодателни норми ще важат през започналата стопанска година.
Председатели на стопанства поискаха на срещата да бъде подготвен и нов закон за земеделските кооперации. 

Земеделските стопани настояха за навременното уведомяване от ДФ „Земеделие“ с уведомителните писма за изплатените субсидии. Коментиран бе и недостигът на средства по Програмата за развитие на селските райони и невъзможността селските стопани да се удовлетворят за техните инвестиционни нужди от средствата от програмата.