Начало Агроновини Земеделие Институтът в Ген. Тошево с отличие от “АГРА 2019” за нов слънчогледов...

Институтът в Ген. Тошево с отличие от “АГРА 2019” за нов слънчогледов хибрид

Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево е награден с грамота за създаден иновационен продукт. Отличието бе присъдено по време на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“, която се проведе в Международния панаир Пловдив. 

Учените от Генерал Тошево са наградени за създадения от тях конвенционален слънчогледов хибрид „Деведа“ – нов български сорт на Добруджанския земеделски институт „Генерал Тошево“. Негов автор е колектив с ръководител доц. Нина Ненова. Хибридът е високодобивен, със съдържание на масло в семената 51.7%, няма специални изисквания за отглеждане на растенията и те са устойчиви на редица болести.

Селскостопанска академия спечели общо 10 награди в конкурса за иновации на „Агра 2019“, съобщават оттам.
“АГРА 2019” се проведе от 20 до 24 февруари тази година в Пловдив, като това беше 28-то издание на междуранордната селскостопанска изложба. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерството на земеделието и храните на Република България, като за поредна година събра най-креативните и най-успешните компании и научни институти от отрасъла. Агра е ефективна платформа за производители и търговци, полезно изложение  за фермери и специалисти, както и престижен форум за представяне на иновации.

Организатор на проявата е  Международен панаир Пловдив в партнорство със Селскостопанската академия, а оценката на участниците отговаря на световните стандарти – одобрена от  Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI)