Начало Агроновини Техника Американци изграждат в Добрич нова мощна дестилерия за лавандула

Американци изграждат в Добрич нова мощна дестилерия за лавандула

Американската компания doTERRA изгражда в Добруджа своята втора дестилерия за етерични масла в нашата страна, съобщи земеделското министерство.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети дестилерията за етерични масла “Есетере” в Добрич. Инвестицията в нея е 12 млн. лв. на американската компания doTERRA. Генералният директор на “Есетере България” Пламен Николов разказа, че в момента изграждат втора дестилерия, с която ще бъде удвоен капацитета, както и административна страда.


Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула, с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка, главно от Африканския рог. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа. В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, което след това ще бъде изнесено за Хавай.  100% от продукцията на “Есетере България” се експортира за американската компания-майка doTERRA, посочва Министерството на земеделието и храните.