Начало Бизнес Фирма иска да “внесе” китайци да отглеждат азиатски билки край Балчик

Фирма иска да “внесе” китайци да отглеждат азиатски билки край Балчик

Работодател от балчишкото село Царичино търси чрез Бюрото по труда селскостопански работници с основно образование, да владеят китайски и английски език и да притежават документ за правоспособност на колесен трактор. Минималната брутна заплата, която се предлага, е 700 лева. Те ще отглеждат култивирани билки, съобщи Радио Варна.

Инвеститорът е едноличен търговец, който се занимава със земеделие. Той търси работници, които да отглеждат азиатски билки. Намерението му е да внася семена от Азия, като се използва тамошна технология.

Българското законодателство изисква работните места да се обявят първо на нашия пазар, защото е възможно да се появят отговарящи на изискванията лица.

Работодателят очаква да „внесе“ на първо време трима работници от Китай, ако Агенцията по заетостта разреши.

Работата ще бъде целогодишна. Освен с бране на билките, работниците ще бъдат ангажирани с оранжерийни дейности – подготвяне на разсад, пикиране и др.

Очаква се през март да има яснота дали ще бъде разрешено наемането на работници от Китай.

Това е само намерение и ако не се осигурят работници, инвестицията може да не се осъществи, обяснява предприемачът. При положителна развръзка, билките ще се изкупуват по предварително сключени договори с фармацевтични компании и ще се използват за медицински цели.