Начало Пчела и кошер Кошер със защитна система пази пчелите от кражби

Кошер със защитна система пази пчелите от кражби

Кошер, който се заключва така, че да не може да бъде откраднат, е сред новостите на ХVI-то специализирано изложение „Пчеломания” в Добрич. Той е дело на фирма за биоиновации и е проектиран  със система за защита, като е използван  дългогодишният опит на водещи   пчелари. Кошерът е комбинация от различни елементи. Един от тях е бетоновата основа, в която се осъществява заключването. Защитата се реализира чрез вграждане на четири метални вложки в бетоновата основа.

Горната хранилка с магазините се заключва посредством 4 шпилки, които се спускат към основата. Шпилките преминават през алуминиевите ъгли на магазините, а горният капак се заключва към горната хранилка, твърдят производителите на новия кошер. Общото му тегло е около 200 кг, а за да бъде откраднат, трябва да се разбият ключалките.

Но при подобни действия – силови интервенции, пчелите стават агресивни и действат като допълнителна осигуровка, поясняват създателите. Четирисекционна рамка за производство на мед в пита, която позволява сладкият продукт да бъде предоставен на потребителите директно от пчелния кошер, и т. нар. разпечатваща вилица, са също част от новостите на тазгодишното изложение.

 Обичайно и този път на щандовете може да се види многообразие от пчелен мед и продукти – мед с лешников тахан, мед с орехов или сусамов  тахан, билков мед, манов мед, мед от лавандула, пчелно млечице, пчелен прашец и други.  Примесеният с мед тахан е особено полезен. Сусамовият тахан, например, е много полезен при гастрит, колит или язва, убедени са пчеларите. Кремообразният мед пък е препоръчителен за деца. Той е с развита кристална решетка, не се втечнява и не се захаросва, а запазва консистенцията си – мек и пухкав, затова децата го обичат, твърдят производители. Хит през последните години е и медът от лавандула, който е много ароматен и помага при безсъние, мигрена и главоболие, смятат познавачите на пчелния продукт.