Начало Бизнес Липсата на влага ще доведе до минимални добиви от пшеница в област...

Липсата на влага ще доведе до минимални добиви от пшеница в област Добрич

Радостина Жекова е завършила Ветеринарния техникум в Добрич, а след това – Аграрния университет в Пловдив. Занимава се със земеделие от  15 години, когато се включва в семейния бизнес – обработката на 9000 дка земя в село Поручик Гешаново. Днес младата дама е начело на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, част от структурата на НАЗ. Ето как тя коментира актуалното състояние на посевите в областта пред Про Нюз Добрич

Г-жо Жекова, какво е състоянието на есенните култури? Земеделските производители алармират, че липсата на влага създава сериозни проблеми…

Есенните култури не стартираха правилно, поради липсата на дъждове. Нямаше влага и те не успяха да покълнат.  Има полета, които са полупразни. Няма братили пшеници т.е. твърде сме далеч от това, което трябва да изглежда пшеницата към момента. Поради липсата на сняг и снеговалеж, няма и зимна влага,  което  започва да става изключително притеснително за пролетниците.

Ще се наложи ли разораване на полета с есенници?

Есенниците, така или иначе, изглеждат недобре. Най-вероятно, ще има разораване на рапица поради неизникване. Тази култура се сееше по време на изключително голяма суша, което доведе до невъзможност да поникне. Полетата са абсолютно черни, празни. На места се чуха притеснения от колеги, които ще развалят и полета с пшеница. Това е изключително притеснително в този момент. Надявам се да не стигнем до там.

Какви добиви от пшеница могат да се очакват при тези условия?

Каквото и да се случи оттук нататък, добивът на пшеница ще бъде редуциран, ще бъде доста намален от това, което може да се получи. Колеги, които са отдавна в земеделието, правят аналогия с  години назад във времето, за които се говори за добиви от 150-250 кг. Възможно е да има изтегляне на пшеницата в резултат на сериозни атмосферни амплитуди и големи разлики в нощните и дневни температури.  Предполагам, че всички колеги ще влязат в полетата, за да валират пшениците, да наторят и да се погрижат за тях. Много се надявам да стигнем поне до минималния добив, който имат сортовете – от порядъка на 400-500 кг/дка. Това е безкрайно недостатъчно, но е по-добре, отколкото да развалиш пшеница.

За пръв път от години насам в Добруджа има черни петна, както в рапичните, така и в пшеничните полета. Проблемът повсеместен ли е?

Рапичните полета са тотално черни, а в пшеничните има изключително много петна. Ако времето се задържи по този начин, започва да става изключително притеснително за пролетниците. Ако не натрупаме влага, ще имаме голям проблем с царевицата. Миналата година тя стартира изключително трудно без влага. На места се получиха много прошарени изниквания. Но, пък в крайна сметка, през лятото валяха достатъчно дъждове, които успяха да компенсират, и получихме невероятни добиви от царевица, което е прецедент за нашия регион. Затова се надявам да успеем да натрупаме зимната влага, която ни трябва, за да стартират добре пролетниците.

Какъв е дефицитът на влага в Добруджа към момента?

Не ни достигат вече е 100 литра в сравнение с миналата година. Затова казвам, че е изключително важно тази влага да се натрупа до сеитбата на пролетниците.

На какви нива се реализира пшеницата в момента? След жътва земеделските стопани не бяха доволни от оферираните цени, сега ситуацията промени ли се?

Цените на пшеницата вървят нагоре. Обуславя се от това, че в Европа имаше тотална суша и добивите бяха изключително ниски. Цените на хлебната пшеница тръгнаха нагоре. Последните нива, за които чух да има реални сделки в България, са от 365 лева за тон. Житото от нова реколта стартира с цена от 300-310 лева за тон. Те бяха факт малко преди жътва. Царевицата стартира с една изключително добра цена – 300 лева за тон. Дори бяха малко сделките на зелено.

Очакванията ни бяха, че цената ще се повиши, поради което голяма част задържахме царевицата си. Но, не стана точно така. Цената падна. Добрата новина е, че тази година има раздвижване и очакваме през февруари царевицата да дастигне нивата от 300 лева.

Ситуацията със слънчогледа е аналогична. Стартира с цена от 570-580 лева за тон, като на места се даваха и по 600 лева за тон. За голямо наше съжаление, цената се върна назад, стигнахме до нива от 540-550 лв. /кг.

Другият важен фактор е, че в Турция освободиха вноса, вдигнаха митата и цената на слънчогледа леко върви нагоре. Няма ги нивата от 600 лева в началото. Нивата, за които сега се чува, са за 560-565 лева за кг.