Начало Агроновини Земеделие Огромен интерес на производители на лавандула от Добрич към органиката

Огромен интерес на производители на лавандула от Добрич към органиката

При огромен интерес премина семинарът на тема “Органични еликсири за етерично-маслените култури”, който организира в Добрич компанията „ЕкоДарпол Болканс”. Залата на комплекс „Изида” се оказа тясна за всички производители, преработватели и експерти, които дойдоха, за да обсъдят въпроси, свързани с нарастването на площите с етерично-маслени култури у нас.

Той представи и гранулираните торове на компанията. Те са направени на базата на почвени анализи в стопанствата, като се вземат предвид липсите в почвата, нуждата на културата, която е засята или предстои да бъде засята, за да бъде направен индивидуален продукт, който да е специално за конкретното стопанство. „По този начин се пестят пари, защото на почвата се дава точно онова, от което тя има нужда. Т.е. инвестира се в точните липси”, посочи Рангелов. Това вече е изпитано при редица зеленчукопроизводители, които, за да постигнат оптимални добиви, трябва да осигурят всичко необходимо като микро и макроелементи.

ЕкоДарпол е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени подобрители, предназначени за биологичното и конвенционално земеделие. Тя е създадена през 1993г. и бързо се налага като лидер на пазара за органични торове в Полша с над 70% пазарен дял. Разполга с най-големия завод за производство на органични торове в Европа и модерна, съвременна био-химична лаборатория. От тази година фирмата предлага нещо ново в своето портфолио – индивидуални решения за отделните земеделски стопанства. При гранулираните торове се предлагат разработки на база на направен почвен анализ и съобразени с нуждите на предстоящата за засяване култура, така че да се компенсират различни дефицити и недостатъци в почвения състав.

Органиката е изключително важна за почвите, тя прави отново живи почвите, повишава хумусното съдържание, връща плодородието на почвите. Органиката е нещо истинско, заради което растенията реагират толкова добре и бързо, коментира Борислав Рангелов –  управител на ЕкоДарпол Болканс.

„Органиката е изключително важна за устойчивото развитие на културите и възстановяването на почвите и все повече стопани осъзнават това. В конвенционалното производство, където почвите се изтощават от прекомерните обработки и употребата на химични препарати, влагането на многокомпонентни органични почвени подобрители води до съживяване на почвената микрофлора и устойчиви добиви. Това на практика е единственият начин за подобряване на почвените състав и структура, подсигуряване на стабилни качествени и количествени показатели при добивите и сравнителна независимост от засушавания и други климатични аномалии”, коментира още управител на ЕкоДарпол Болканс

Представени бяха продуктите за торене, които могат да подобрят качеството на маслото при лавандулата, маточината, белия равнец и останалите все по-популярни у нас. Органичният течен тор и почвен подобрител на компанията  притежава сертификат за употреба в биологичното земеделие. Той спомага за подобряване качеството и повишаване количеството на продукцията; възстановява структурата на почвата и освобождава блокираните в нея хранителни вещества. Растенията напредват в развитието си и се стимулира тяхната имунна система.